Kapcsolat

Az indukciós palackzárás bemutatása
Az indukciós palackzárás elve

Az indukciós palackzárás vagy zárófólia hegesztés, nagyon egyszerű, jól áttekinthető folyamat.

A tartály megtöltése után rákerül a kupak (fóliabéléssel).

A kupakolt tartály ezután elhalad az indukciós palackzáró alatt, ahol az elektromágneses mezővel energiát sugároz a kupakon belüli fóliára, ami így felmelegszik.

A hő megolvasztja a záróanyagot a fóliabetéten. Miután a záróanyag lehűl, a betét a tartály nyakára tapad – a záródás hermetikus (légmentes) zárás.

Az indukciós hővel végzett zárás előnyei

A termék frissessége

Az indukciós bélés hermetikusan zár, megakadályozza, hogy oxigén és nedvesség jusson a termékbe, tehát a termék megőrzi frissességét.

Egyértelműen látható megbontás

Az indukciós palackzárásnál egyértelműen látható, ha a terméket megbontották, mivel csak a fólia levételével, tönkretételével lehet a termékhez hozzáférni. A végfelhasználók biztonsága, nyugalma érdekében ez különösen fontos. Az érintetlen zárófóliának köszönhetően a végfelhasználó biztos lehet benne, hogy a termék eredeti, nem babráltak a tartalmával.

Egységre eső költség csökkenés

Az egyik fő ok, amiért a gyártók az indukciós kupakzárásra váltanak, az a pénz megtakarítás. Az, hogy milyen módon takarítanak meg pénzt, többféle lehet:

  1. Jelentős energia megtakarítás és nagyobb termelést adó járó gép
  2. A szivárgó termékek visszahívása miatti költségek csökkenése
  3. Hosszabb polcon tarthatósági idő
  4. Karbantartási igény csökkenése
  5. Kevesebb leállás
  6. A tartályhoz és a lezáráshoz használt anyagmennyiség csökkenése

 

Gyakorlatilag nem igényel karbantartást

A legújabb típusú léghűtéses zárógépek hatásos és hatékony működésükhöz gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást és fogyóanyagokat – egyes ügyfeleink 20 éves gépeiket úgy jellemzik, ‘mintha új lenne’. A minimális karbantartási költségek és a termelési leállási idő csökkenése az, ami világszerte első számú választássá teszi az Enercon indukciós palackzáróit.

Más zárási módszerekhez, például a konvekciós záráshoz viszonyítva az indukciós palackzárás megbízható, biztos zárást biztosít anélkül, hogy hozzá kellene érni vagy mozgatni kellene az edényt, a palackot – a zárógépnek nem szükséges hozzáérni az edényhez, palackhoz. Ez nagyon hasznos, hiszen így nem kell a felszerelést rendszeresen tisztítani, mint a vezetéses zárógépnél.

Hamisítás elleni védelem

Az indukciós zárás védelmet nyújt a hamisítás ellen, mivel az ép zár bizonyítja a vásárlónak, hogy a terméket nem bontották meg, nem babráltak vele.
Különösen fontos ez a gyógyszergyártásban, ahol a hamisított gyógyszerek egyre nagyobb problémát jelentenek. A statisztika azt mutatja, hogy minden évben 1 millió ember is meghal hamisított gyógyszer bevétele miatt.
A hamisítás elleni védelem népszerű még a kozmetikai iparban is, különösen a nagy értékű és a könnyen utánozható termékeknél amilyen a víz is, ahol az eredeti termék gyártója el akarja kerülni a márkaérték veszteséget.
A hamisítási módszerek finomodására válaszul az indukciós zárás is továbbfejlődött olyan lehetőségekkel, mint a karcolt vagy gravírozott fólia, színváltó festék, mikronyomat, nyomott vagy elektronikus (RFID) kódok, egyedi színek és festékek DNA hozzáadásával.

Hosszú polcon tarthatósági idő

Az indukciós bélés hermetikusan zár, megakadályozza, hogy oxigén és nedvesség jusson a termékbe. Egyes esetekben ügyfeleink még 12 héttel is képesek voltak termékeikre meghosszabbítani a polcon tarthatósági időt.

Környezetbarát

Az indukciós lezárás környezetbarátabb megoldás mint más zárási rendszerek, amilyen a hővezetéses is, mivel kevesebb energiát használ.
Az indukciós zárásra történő átálláskor sok gyártó azt tapasztalja, hogy csökkenteni tudja a fólia vastagságát is és a kupakban palackban felhasznált műanyag mennyiséget – ami által ez környezetbarátabb csomagolási lehetőséget jelent.

 

Nagyobb termelékenység

Az indukciós technológia által lehetővé tett nagy teljesítményű gépek rekord idő alatt tökéletesen lezárják a tartályokat. Ez annak köszönhető, hogy a gépek nagy sebességgel képesek dolgozni anélkül, hogy a termékhez kellene érni. Az indukciós zárás hermetikus, megbízható, erős záródást biztosít nem egészen egy másodperc alatt.

 

Az indukciós zárófólia hegesztő gépek bekapcsolás után szinte azonnal használhatók. Tehát nincs időveszteség a hosszú felmelegedési és lehűlési időszakokkal. Termelési nézőpontból az indukcióval elkerülhető a megfelelő záródási hőmérséklet fenntartásának gondja is a gondosan kialakított hőmérséklet érzékelőknek és fűtőelemeknek köszönhetően.

 

Az indukciós zárófólia hegesztők könnyen átvihetők egyik gyártósorról a másikra, mivel egyszerűen csak a helyükre kell csavarozni a szállítószalag fölött már meglevő részen. Nincs időveszteség, a gyártás minden további nélkül folytatódhat.

Szivárgás megelőzése

Az indukciós zárás használható a termékek szivárgásának megelőzésére is. Az indukciós zárásnál használt technológia légmentes zárást biztosít, ami jelentős nyomást képes kibírni.
Ezzel biztosítható, hogy a termék a tárolás, a szállítási folyamat közben, illetve az előtt ne folyjon ki hogy a fogyasztó készen állna a termék elfogyasztására.
Sok nagyobb kiskereskedelmi cég és csomagküldő vállalat – köztük az Amazon is – megkövetel valamilyen fajta szivárgás elleni védelmet, amilyen például az indukciós zár is.
Sok Enercon ügyfél azért fordult az indukciós záráshoz, hogy megakadályozza vele a más zárási módszereknél, például tépőszalagos és ragasztós lezárásoknál előforduló szivárgást.

Iparágak

Bővebb információért kattintson az iparágra
Autóipar
Élelmiszeripar
Gyógyszeripar
Háztartási szerek gyártása
Italgyártás
Kozmetikai ipar
Tejipar
Vegyipar